RECEPT: Velikonoční jidáše
Tradiční velikonoční jidášky provází bohatá symbolika. Nejen že připomínají zradu Jidáše Iškariotského, ale zároveň jsou i jarním symbolem plodnosti, zdraví a hojnosti. Nejčastěji mají tvar stočeného či zauzleného provazu, na kterém se měl Jidáš po své zradě Ježíše Krista oběsit. Tradičně se pečou a jí na Zelený čtvrtek, ale těsto si můžete připravit už večer na Škaredou středu. Ráno vás pak čeká nepřekonatelná snídaně – sladká, kynutá, voňavá, kterou si hned po vytažení z trouby potřete medem.
FOTO: Velikonoční jidášky mají nejčastěji tvar stočeného či zauzleného provazu, který připomíná Jidášovu zradu. A sladký med na závěr jim propůjčuje Boží milost.
SUROVINY NA TĚSTO
- 500 g polohrubé pšeničné mouky Mlýn Kelč
- 15 g droždí
- 60 g másla
- 250 ml teplého mléka
- 50 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- Špetka soli
POLEVA
- Tekutý med
POSTUP
- Menší množství teplého mléka, lžičky krupicového cukru a rozdrobeného droždí smícháme, dáme do tepla a necháme vzejít kvásek.
- Mezitím si připravíme polohrubou mouku, cukr a špetku soli, dobře promícháme a jakmile máme hotový kvásek, vlijeme ho do této sypké směsi.
- Poté si utřeme žloutek se změklým máslem do pěny a následně ho přidáme ke směsi. Podle potřeby přidáváme mléko tak, aby vzniklo hladké, nelepivé těsto. Jakmile se tak stane, necháme si těsto na teplém místě vykynout.
FOTO: Základem velikonočních jidášů je kynuté, nelepivé těsto, tradiční tvary a pomazání medem jako Boží milost.
- Z těsta ukrajujeme kousky, které vyválíme do dlouhých válečků a ty smotáváme do preferovaného tvaru. Vždy by měly obsahovat spirálu, protože právě ta odkazuje na provaz, na němž se měl Jidáš oběsit.
- Hotové tvary poté pokládáme na plech, kde je necháme ještě 10 minut kynout. Poté plech vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a zhruba 15 až 20 minut dle typu trouby pečeme.
- Po vyjmutí je pak ještě horké potíráme rozehřátým medem, který symbolizuje Boží milost.
Jsou jidáše i vaším oblíbeným velikonočním receptem, který se ve vaší rodině peče po generace? Pokud ano, podělte se s námi na Facebooku či Instagramu o svůj recept, fotku či vychytávku, která z jidášů dělá vaši rodinnou pochoutku. 😉
A nenechte si ujít ani další senzační recepty z pšeničné či žitné mouky pro chvíle pohody s vašimi nejbližšími! Především na jaře oceníte jednoduché, zdravé a lahodné špenátové palačinky s tvarohem i ředkvičkami a pokud vás honí mlsná spíše na sladké, pak opravdu musíte vyzkoušet svěží citronový koláč, který chutná stejně báječně, jako vypadá.
Přejeme dobrou chuť!