RECEPT: Kynuté koláče s tvarohem a borůvkami
Máme tady pro vás další nostalgickou dobrotu! Kynuté koláče s tvarohem a borůvkami. Klasika, kterou jsme milovali jako děti a milujeme ji dodnes. Kdo by si nepamatovat ty fialové fousy a boule až za ušima, které nám nejvíc slušely během letních prázdnin. Upečte si s námi tuhle dokonalost a hlavně – nesnězte ji hned po vytažení z trouby. 🤩
FOTO: Kynuté koláče s tvarohem a borůvkami jsou klasika, kterou jsme jako děti milovali hlavně během letních prázdnin. To byly fialové fousy a boule až za ušima!
SUROVINY NA TĚSTO
- 300 g hladké mouky Mlýn Kelč
- 50 g krupicového cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 125 ml mléka
- 50 ml oleje
- 10 g sádla
- 21 g droždí
- citrónová kůra
- špetka soli
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 250 g tvarohu
- cukr podle chuti
- vejce
- citrónová kůra
- borůvky
DROBENKA
- 50 g hladké mouky
- 40 g krupicového cukru
- 40 g másla
POSTUP
- Čerstvé droždí, lžíci cukru a vlažné mléko smícháme dohromady pro vznik kvásku, který následně necháme vzejít.
- V druhé míse si mezitím smícháme žloutek, olej a sádlo, které dodá koláčkům tu správnou vláčnost. Poté přidáme mouku, krupicový i vanilkový cukr, kůru z citrónu a následně kvásek.
- Vzniklou směs vypracujeme v hladké těsto a necháme ho vykynout.
- Náplň připravíme tak, že si smícháme žloutek, tvaroh, citrónovou kůru a vanilkový i krupicový cukr a poté pomalu vmícháme sníh z jednoho bílku.
- Drobenku můžeme připravit tak, jak jsme zvyklí, nebo si rozpustíme máslo v malém hrnci, přidáme cukr, mouku a poté promícháváme až do chvíle, kdy drobenka získá standardní hrudkovitou konzistenci a je lehce opečená.
- V momentě, kdy je těsto vykynuté, si z něj vytvarujeme menší kuličky. Položíme je na plech a s pomocí spodní strany skleničky je roztáhneme do stran, abychom vytvořili důlek, který naplníme tvarohovou náplní, posypeme čerstvými nebo mraženými borůvkami, a nakonec ještě bohatě drobenkou.
- Koláče pečeme v předehřáté troubě na zhruba 180 °C až do doby, kdy získají zlatavou bravu. Nám to trvalo zhruba 15 až 18 minut.
Nenechte si ujít tuto dokonalou dobrotu. Základem je čerstvá a kvalitní mouka, kterou si snadno objednáte v našem e-shopu nebo si pro ni zajeďte za námi přímo do mlýna! A pečení může začít. 😉
Vyzkoušejte také nádherně voňavé a zdravé mrkvové sušenky s čokopolevou nebo svěží špenátové palačinky s tvarohem a ředkvičkami, které si samozřejmě můžete ochutit podle libosti. Všechny recepty najdete na našem blogu.
Přejeme dobrou chuť!