RECEPT: Kynuté koláče s tvarohem a borůvkami

Máme tady pro vás další nostalgickou dobrotu! Kynuté koláče s tvarohem a borůvkami. Klasika, kterou jsme milovali jako děti a milujeme ji dodnes. Kdo by si nepamatovat ty fialové fousy a boule až za ušima, které nám nejvíc slušely během letních prázdnin. Upečte si s námi tuhle dokonalost a hlavně – nesnězte ji hned po vytažení z trouby. 🤩

Kynuté koláčeFOTO: Kynuté koláče s tvarohem a borůvkami jsou klasika, kterou jsme jako děti milovali hlavně během letních prázdnin. To byly fialové fousy a boule až za ušima!

SUROVINY NA TĚSTO

  • 300 g hladké mouky Mlýn Kelč
  • 50 g krupicového cukru
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 125 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 10 g sádla
  • 21 g droždí
  • citrónová kůra
  • špetka soli

SUROVINY NA NÁPLŇ

  • 250 g tvarohu
  • cukr podle chuti
  • vejce
  • citrónová kůra
  • borůvky

DROBENKA

POSTUP

  • Čerstvé droždí, lžíci cukru a vlažné mléko smícháme dohromady pro vznik kvásku, který následně necháme vzejít.
  • V druhé míse si mezitím smícháme žloutek, olej a sádlo, které dodá koláčkům tu správnou vláčnost. Poté přidáme mouku, krupicový i vanilkový cukr, kůru z citrónu a následně kvásek.
  • Vzniklou směs vypracujeme v hladké těsto a necháme ho vykynout.
  • Náplň připravíme tak, že si smícháme žloutek, tvaroh, citrónovou kůru a vanilkový i krupicový cukr a poté pomalu vmícháme sníh z jednoho bílku.
  • Drobenku můžeme připravit tak, jak jsme zvyklí, nebo si rozpustíme máslo v malém hrnci, přidáme cukr, mouku a poté promícháváme až do chvíle, kdy drobenka získá standardní hrudkovitou konzistenci a je lehce opečená.
  • V momentě, kdy je těsto vykynuté, si z něj vytvarujeme menší kuličky. Položíme je na plech a s pomocí spodní strany skleničky je roztáhneme do stran, abychom vytvořili důlek, který naplníme tvarohovou náplní, posypeme čerstvými nebo mraženými borůvkami, a nakonec ještě bohatě drobenkou.
  • Koláče pečeme v předehřáté troubě na zhruba 180 °C až do doby, kdy získají zlatavou bravu. Nám to trvalo zhruba 15 až 18 minut.

Nenechte si ujít tuto dokonalou dobrotu. Základem je čerstvá a kvalitní mouka, kterou si snadno objednáte v našem e-shopu nebo si pro ni zajeďte za námi přímo do mlýna! A pečení může začít. 😉

Vyzkoušejte také nádherně voňavé a zdravé mrkvové sušenky s čokopolevou nebo svěží špenátové palačinky s tvarohem a ředkvičkami, které si samozřejmě můžete ochutit podle libosti. Všechny recepty najdete na našem blogu. 

Přejeme dobrou chuť!